تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۸:۱۹
کد خبر : 9305

سردرگمی قیمتی پتروشیمی‌‏‌ها

جریان غالب در بازارهای جهانی چه اثری بر بازارهای داخلی پلیمری دارد؟

جریان غالب در بازارهای جهانی چه اثری بر بازارهای داخلی پلیمری دارد؟
قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی برخلاف رشد شاخص قیمتی نفت برنت برای سومین هفته متوالی در کانال نزولی قرار گرفته‌‏‌اند و از این‌رو نیمی از محصولات پلیمری و شیمیایی کاهش قیمت پایه را به ثبت رساندند.

از طرفی رشد ۰.۵درصدی نرخ دلار مبادله‌‏‌ای موجب افزایش قیمت پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شد و به عبارت بهتر، تغییر قیمت بسیاری از کالاها به میزان رشد دلار مبادله‌‏‌ای است و نشان می‌دهد که قیمت‌های جهانی تاثیر کمتری بر تعیین قیمت پایه محصولات عرضه‌شده در تالار پتروشیمی و فرآورده‌‏‌های نفتی بورس‌کالای ایران دارد.

به گزارش فراز انرژی، شاخص برنت در آخرین روز معاملاتی روند افزایشی به خود گرفت و با ۰.۶درصد رشد در کانال ۷۹دلار و ۶۶سنت به‌ازای هر بشکه رسید و رشد بیش از ۳۵درصدی را در هفته به ثبت رساند که اولین افزایش بهای نفت‌خام طی پنج‌هفته گذشته به حساب می‌آید. طی ۱۰روز گذشته و در پی تشدید تنش در منطقه خاورمیانه و مناطق دارای ذخایر نفتی بزرگ بهای معاملات آتی نفت خام برنت در مدار نزولی قرار گرفته بود، به طوری که وارد کانال ۷۶دلار به ازای هر بشکه شد. رشد شاخص برنت را می‌توان تحت‌تاثیر داده‌های مثبت اقتصادی و نشانه‌هایی از سوی مقامات فدرال‌رزرو مبنی بر اینکه ممکن است در ماه سپتامبر نرخ‌های بهره را کاهش دهند دانست که این موضوع برخی نگرانی‌ها در خصوص میزان تقاضا را کاهش داده است. همچنین نگرانی‎‌ها نسبت به تشدید درگیری در منطقه خاورمیانه به خطرات ناشی از عرضه کمک کرده و از این‌رو از افزایش بهای نفت حمایت کرد. افزایش بهای نفت‌خام موجب رشد قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی نشد و از این‌رو قیمت‌های پایه جهانی یکی از فاکتورهای موثر بر قیمت‌گذاری‌های بازار داخلی فرآورده‌های نفتی به حساب می‌آید. اما از طرفی با توجه به نوسانات شرایطی اقتصادی کشور، نرخ دلار حواله‌ای در بازار مبادله‌ای برای چندمین هفته متوالی در مدار صعودی قرار گرفته است که تاثیر این موضوع بر تعیین قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی بیش از قیمت‌های جهانی است. از این‌رو ۵۰درصد محصولات پتروشیمی تحت‌تاثیر رشد ۰.۵درصدی نرخ دلار مبادله‌ای افزایشی اعلام شدند و ۵۰درصد باقی‌مانده نیز طبق روند بازار جهانی پیش رفتند.

تداوم رشد قیمت پایه پتروشیمی‌ها

قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه ۲۱مردادماه در حالی اعلام شد که قیمت‌های پایه از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال‌جاری روند افزایشی را در پیش گرفته‌اند. نرخ دلار مبادله‌ای برای یازدهمین هفته متوالی حدود ۲۴۶تومان افزایش داشت. به عبارت بهتر دلار مبادله‌ای از ۴۴هزار و ۲۸۹تومان در روز ۱۴مردادماه به ۴۴هزار و ۵۳۶تومان در روز ۲۱مردادماه رسید و با ۰.۵درصد رشد همراه شد و از این‌رو موجب افزایش ۵۰درصد از قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمت‌های جهانی در کانال نزولی قرار دارند. از طرفی قیمت نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌ای به مسیر تدریجی رشد خود ادامه می‌دهد و موجب افزایش قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است. قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافتند که تغییر قیمت بسیاری از کالاها به میزان رشد دلار است و نشان می‌دهد که قیمت‌های جهانی بدون تغییر مانده‌اند. بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام‌شده در روز ۲۱مردادماه نشان می‌دهد که ۵۰درصد محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین قیمت پلی‌استایرن معمولی ۱۵۴۰ با رشد ۱.۶درصدی معادل یک‌هزار و ۱۵تومان به ۶۳هزار و ۷۴۹تومان رسید. در گروه کالایی‌ها که با دلار مبادله‌ای قیمت‌گذاری می‌شوند، اکریلونیتریل بوتادین استایرن ۰۱۵۰ با ۴.۷درصد افت، آخرین کالای کاهشی در این گروه بود که نسبت به هفته گذشته ۴هزار و ۴۴۵تومان کاهش قیمت را به ثبت رساند. قیمت جهانی این محصول پلیمری نسبت به هفته گذشته ۵درصد کاهش را گزارش می‌کند.

پلی‌استایرن مقاوم ۷۲۴۰-۶۰۴۵ نیز با رشد ۱.۵درصدی در قیمت پایه در رتبه دوم افزایشی‌های پلیمری قرار گرفت. به‌طور کلی ۵۰درصد گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمت‌ها تحت‌تاثیر رشد نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌ای اتفاق افتاده است و PVC-S65 و PVC-E6834 دو محصول کاهشی دیگر در قعر جدول پلیمری‌ها هستند.

گروه کالاهایی که پیش‌تر با دلار مبادله‌ای ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی قیمت‌گذاری می‌شدند، از هفته گذشته با نرخ دلار مبادله‌ای ۴۴هزار و ۵۳۶تومانی قیمت‌گذاری می‌شوند و عملا دلار مبادله‌ای ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی حذف شده است. در گروه کالایی شیمیایی‌ها نیز ۵۰درصد گروه‌ها با افزایش قیمت همراه بودند و سود استیک با ۶درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد و در ۲۱ مردادماه قیمت پایه این محصول ۸هزار و ۹۸۲تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. اوره گرانوله هم با ۱.۵درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشی‌های گروه شیمیایی‌ها قرار گرفت. آروماتیک سنگین با ۲.۴درصد کاهش در قعر جدول شیمیایی‌ها قرار دارد. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت‌تاثیر تغییرات ۲۴۶تومانی نرخ دلار مبادله‌ای رقم خورده است.

افت معاملات در رینگ پتروشیمی‌ها

بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی بورس‌کالای ایران طی بازه ۱۳ تا ۱۷مردادماه نشان می‌دهد این بازار میزبان ۱۱۴هزار و ۵۴۵تن انواع محصولات پلیمری بود که با تقاضای ۱۳۶هزار و ۶۸۷تنی مواجه شد و در نهایت ۹۰هزار و ۳۹۴تن محصول پلیمری مورد معامله قرار گرفت. مقایسه آمار معاملات دو هفته متوالی محصولات پلیمری نشان می‌دهد که میزان عرضه و معاملات به ترتیب ۱.۸درصد رشد و ۱.۲درصد کاهش داشته است. در بازه زمانی ۶ تا ۱۰مردادماه ۱۱۲هزار و ۳۸۷تن پلیمر عرضه شد که ۹۱هزار و ۵۵۶تن از آن مورد دادوستد قرار گرفت. قیمت پایه محصولات پلیمری طی هفته گذشته تحت‌تاثیر افزایش نرخ دلار مبادله‌ای در مدار صعودی قرار گرفت. در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران طی هفته سوم مردادماه ۲۸هزار و ۵۲۴تن انواع محصول شیمیایی عرضه شد که با استقبال ۳۱هزار و ۷۵تنی مواجه شد و در نهایت ۲۱هزار و ۳۲۴تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفت. بررسی آمار بازار فیزیکی محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی هفته دوم و سوم مردادماه نشان می‌دهد میزان عرضه و معاملات انواع محصولات شیمیایی به ترتیب ۶۱درصد و ۵۲درصد کاهش یافته است. در بازه زمانی ۶ تا ۱۰مردادماه ۴۶هزار و ۵۷تن محصول شیمیایی عرضه شد و ۳۲هزار ۴۱۱تن از این محصولات به فروش رسید. قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت‌تاثیر رشد نرخ دلار مبادله‌ای در کانال صعودی قرار گرفت و این افزایش قیمت موجب عقب‌نشینی مشتریان از رینگ محصولات پتروشیمی طی هفته گذشته شد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.