تاریخ انتشار : یکشنبه ۱ مهر ۱۴۰۳ - ۳:۴۴
کد خبر : 12082

مهم‌ترین اخبار انرژی در هفته جاری؛

ناترازی ها صنعت پتروشیمی را محدودتر کرده است

ناترازی ها صنعت پتروشیمی را محدودتر کرده است
واردات گاز از ترکمنستان نیاز به زمان‌بندی دارد، افزایش ۶ درصدی ورودی سدها و تولید بنزین با اکتان پایین به دلیل جبران ناترازی از مهمترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.

به گزارش فراز انرژی، واردات گاز از ترکمنستان نیاز به زمان‌بندی دارد، افزایش ۶ درصدی ورودی سدها، تولید بنزین با اکتان پایین به دلیل جبران ناترازی، تولید نفت در سپهر و جفیر به ۵۵ هزار بشکه در روز می‌رسد و قطع برق مشترکان بالای ۲.۵ برابر الگو در اولویت از مهمترین اخبار اب و انرژی در هفته جاری بودند.

جلوگیری از عوامل افزایش مصرف بنزین مؤثرتر از تحمیل هزینه به مردم

مرتضی عزتی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه راهکارهای قیمتی به صورت طولانی مدت نمی‌تواند برای کاهش مصرف بنزین مثمر ثمر واقع شود، گفت: به طور واقع‌بینانه ناترازی بنزین برای مصرف داخل وجود ندارد و اگر قیمت بنزین افزایش پیدا کند با توجه به توانایی محدود مالی مردم و کم درآمد بودن آن‌ها مقداری از مصرف بنزین کم می‌شود.

وی ادامه داد: مساله اصلی که موجب بالا بودن مصرف سوخت خودرو در ایران شده است بسیار مهم‌تر از راهکار قیمتی است زیرا تا زمانیکه آن‌ها درست نشوند راهکار قیمتی جوابگو نیست و پس از مدتی مجدداً مصرف افزایش پیدا می‌کند زیرا مردم به قیمت جدید عادت می‌کنند و مصرف بنزین به سرعت بالا می‌رود و وضعیت همین امروز را پیش رو داریم.

ناترازی برق سال آینده به ۲۶ هزار مگاوات می‌رسد

علی نیکبخت رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران با بیان اینکه مشکل نقدینگی باعث تأخیر در انجام تعمیرات می‌شود، گفت: مالکان نیروگاه‌ها به علت مطالبات انباشته‌ای که از دولت دارند، نمی‌توانند برای انجام به‌موقع تعمیرات، هزینه لازم را اختصاص دهند و این مسئله بعد از جهش قیمت ارز در سال ۹۸، بدتر شد؛ به‌طوری که درآمد نیروگاه‌ها از سال ۹۸ تا ۱۴۰۱ تقریباً دو برابر شد اما هزینه‌های نیروگاه‌ها متأثر از نرخ ارز و تورم، چندین برابر شد، نرخ ارز در این مدت ۶ برابر و تورم بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصد رشد پیدا کرد.

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران خاطرنشان کرد: در صورت ادامه روند فعلی و اگر الان فکری نشود، میزان ناترازی برق در تابستان ۱۴۰۴ حداقل ۲۶ هزار مگاوات می‌رسد.

نیکبخت افزود: اگر وزارت نیرو امروز برای به‌سازی و اجرای پروژه‌های جبران افت تولید امروز اقدام کند می‌تواند با تخصیص ۹۰۰ میلیون دلار تا یک‌میلیارد دلار بودجه، ۲۷۰۰ مگاوات در نیروگاه‌های بخاری و ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ مگاوات در نیروگاه‌های گازی فعلی، با رفع مشکلات جاری و به‌سازی فرآیند تولید برق، به تولید عملی برق حرارتی بیفزاید و با این کار، حداقل ناترازی در حد ۲۰ هزار مگاوات سال جاری باقی بماند.

افزایش ۶ درصدی ورودی سدها / بیش از نیمی از مخازن سدها خالی است

در سال جاری آبی از ابتدای مهرماه ۱۴۰۲ تا بیست و سوم شهریور ماه ارتفاع کل ریزش‌های جوی کشور معادل ۲۵۰.۳ میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت ۲۴۶.۵ میلی متر ۲ درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته ۲۱۱.۴ میلی متر ۱۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

همچنین آب موجود در مخازن سدها از ابتدای سال آبی تا ۲۳ شهریور ۲۵ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب بوده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته ۲۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون متر مکعب افزایش ۱۲ درصدی را نشان می‌دهد. در مجموع نیز ۴۹ درصد از سدها پر و ۵۱ درصد دیگر از ظرفیت مخازن سدها خالی است. در حال حاضر ورودی سدها به ۴۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب می‌رسد که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته ۳۹ میلیارد و ۱۷۰ میلیون متر مکعب است که افزایش ۶ درصدی را نشان می‌دهد.

سرانه مصرف انرژی خانگی در ایران ۱.۶ برابر متوسط جهانی است

مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق گفت: میزان مصرف انرژی خانگی در ایران ۱.۵ برابر ترکیه و ۲ برابر آمریکاست و سرانه مصرف انرژی در بخش خانگی ایران ۱.۶ برابر متوسط جهانی است.

مدیرعامل شرکت توانیر در ادامه با بیان اینکه در حوزه هوشمندسازی پیش‌بینی شده تا حدود ۹ میلیون کنتور هوشمند با اولویت پرمصرف‌ها در دستور کار قرار گیرد، گفت: تعداد کنتورهای هوشمند نصب شده به ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار مشترک رسیده و تقریباً بیش از ۱۰ درصد کنتورها هوشمند شده و بیش از ۶۰ درصد مصرف برق کشور توسط کنتورهای هوشمند رصد و پایش می‌شود.

تولید بنزین با اکتان پایین به دلیل جبران ناترازی

بابک افقهی مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری نفت، گاز و پتروشیمی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه شرکت نفت ستاره خلیج فارس بخش عمده‌ای از سوخت کشور را تأمین می‌کند، گفت: بیش از ۴۲ میلیون لیتر از مصرف روزانه بنزین در پالایشگاه ستاره خلیج فارس تأمین شود و پالایشگاه تک محصولی است.

وی با اشاره به اینکه مصوبه دولت درباره آئین خوراک آسیب بیشتری به این پالایشگاه وارد کرد، خاطر نشان کرد: این آسیب باعث شد که پیش بینی‌ها و هدف گذاری‌های صورت گرفته برای سال ۱۴۰۲ به صورت کامل دست پیدا نکنیم و همه تلاش کردیم که این دستور العمل و آثار آن را کمتر کنیم خوشبختانه در اواخر دولت سیزدهم تلاش‌های ما به ثمر نشست و دولت با مصوبه سه بند‌ای که داشت دستور العمل دی ماه ۱۴۰۲ را عطف به ماسبق نکرد، به شرکت‌هایی مانند نفت ستاره خلیج فارس که طراحی آن برای تولید بنزین با اکتان بالا بود که به ما تحمیل شد برای جبران ناترازی بنزین و افزایش تولید باید بنزین با اکتان ۸۷ تولید کنید.

تولید نفت در سپهر و جفیر به ۵۵ هزار بشکه در روز می‌رسد

همایون کاظمینی مجری طرح میدان سپهر و جفیر در گفت و گو با خبرنگار مهر در رابطه با افزایش تولید میادین سپهر و جفیر گفت: فاز یک این میادین که قرار بود به تولید روزانه ۳۶ هزار بشکه در روز برسد اکنون روزانه ۴۴ هزار بشکه در روز تولید دارد.

وی ادامه داد: طبق برنامه‌ای که داریم ۴ تا ۵ سال آینده باید به ۱۱۰ هزار بشکه در روز برسیم که تا پایان سال جاری به تولید روزانه ۵۵ تا ۶۰ هزار بشکه در روز می‌رسد و با توجه به پتانسیلی که از مخزن و چاه دیدیم پیش بینی می‌کنیم از ۱۱۰ هزار بشکه تولید عبور کنیم.

وی خاطر نشان کرد: اکنون در تلاشیم که تولید را در این میادین افزایش دهیم و تولید نفت تا دی ماه از ۴۳ هزار بشکه به ۵۵ هزار بشکه در روز می‌رسد که با این حجم از تولید هر سال یک میلیارد دلار عوائد برای کشور به همراه دارد.

اجرای آزمایشی طرح تخصیص سوخت بر اساس اسناد حمل برخط

کرامت ویس‌کرمی مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با بیان اینکه با اجرای دو طرح سپهتن و سیپاد، عملکرد ناوگان گازوئیل‌سوز به‌صورت سیستمی به حوزه سامانه هوشمند سوخت ارسال و از این طریق شاهد کاهش مصرف نفت گاز بخش حمل و نقل خواهیم بود، افزود: بر اساس مصوبه سال ۱۳۹۳ هیئت وزیران، مقدار سهمیه گازوئیل ناوگان دیزلی بر اساس عملکردی که سازمان حمل‌ونقل جاده‌ای در حوزه برون‌شهری و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور در حوزه درون‌شهری با توجه به اسناد حمل و صورت‌وضعیت، بارنامه و باربرگ‌ها تعیین می‌کنند، محاسبه و تخصیص داده می‌شود.

ویس‌کرمی با بیان اینکه با ملاک‌قراردادن بارنامه، بار برگ درون‌شهری و صورت‌وضعیت مسافری ممکن است عملکردهای غیرواقعی به شرکت ملی پخش ارسال شود، تأکید کرد: شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با هماهنگی دیگر دستگاه‌ها، طرحی دیگر به‌منظور ثبت عملکرد واقعی ناوگان تدوین کرد که این طرح هم‌اکنون به‌صورت آزمایشی و موقت در حال اجراست.

قطع برق مشترکان بالای ۲.۵ برابر الگو در اولویت

مصطفی رجبی مشهدی در نشست بررسی وضعیت شبکه برق منطقه تهران (البرز، قم و تهران) و آمادگی برای گذر از اوج بار سال ۱۴۰۴ بر ضرورت ثبت تجربیات تابستان امسال تاکید کرد و با اشاره به شرایط بسیار سخت تابستان امسال و ناترازی حدود ۲۰ هزار مگاواتی برق در کشور گفت: عبور از تابستان در شرایط سخت و گرم امسال بیشتر شبیه به یک معجزه بود.

مدیرعامل توانیر به برنامه‌ریزی برای توسعه و توجه متوازن به همه بخش‌های شبکه برق منطقه تهران اشاره کرد و اظهار داشت: موضوع رفع فرسودگی بسیار مهم‌تر از توسعه شبکه است، چرا که اگر شبکه موجود دچار مشکل شود، تأثیر منفی بیشتری دارد و به همین دلیل باید تجهیزاتی که نیاز به تعمیر دارد در اولویت قرار گیرد.

رجبی مشهدی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از برنامه‌های سال آینده هشدار به مشترکان پرمصرف به ویژه مشترکان بالای ۴ و ۲.۵ برابر الگو است که قطعاً در برنامه‌های مدیریت مصرف در اولویت قطع برق خواهند بود.

میدان گازی پارس جنوبی هنوز گاز دارد / به زودی از دستش نمی‌دهیم

محسن قمصری کارشناس انرژی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه مساله فشار افزایی پارس جنوبی یکی از مسائل مهم کشور است، خاطر نشان کرد: با وجود تحریم‌ها واردات و اقلام و کالاهای مورد نیاز فشار افزایی در پارس جنوبی را می‌توان در بازار یافت.

این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه برخی از موضوعات مطرح شده مبنی بر اتمام گاز در این منطقه از دیرباز وجود داشته و مساله جدیدی نیست خاطر نشان کرد: در این منطقه مخازن، مخازن بسیار بزرگی است و با بعید به نظر می‌رسد که به زودی این میادین را از دست دهیم و این مساله بستگی به تولید نیز دارد پروژه‌های فشار افزایی و پروژه‌های چاه‌های جدید از موارد تأثر گذار هستند.

اشکال بزرگ صنعت برق ناترازی اقتصادی است

عباس علی آبادی وزیر نیرو، با اشاره به اینکه هم اکنون ایران در حوزه تولید و توسعه صنعت برق در ردیف کشورهای برتر جهان است، گفت: اشکال بزرگی که در صنعت برق وجود دارد ناترازی اقتصادی در این حوزه است که سبب شده تا میزان مصرف برق نسبت به ظرفیت‌های تولید به شدت افزایش پیدا کند و از سوی دیگر منابع مالی کافی برای توسعه ظرفیت تولید برق از بین برود.

علی آبادی با تأکید بر ضرورت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان یکی از روش‌های پاک و مطمئن برای جبران ناترازی در صنعت برق اظهار داشت: اکثر کشورهای دنیا به ویژه کشورهای توسعه یافته با درک اهمیت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در این حوزه سرمایه‌گذاری‌های بسیار زیادی انجام داده‌اند و ما نیز به واسطه محدودیت‌هایی که در حوزه سوخت‌های فسیلی داریم، لازم است در بخش توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر گام‌های جدی‌تری برداریم.

ایجاد توازن بین توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و بهینه‌سازی مصرف انرژی

محسن طرز طلب، رئیس جدید سازمان ساتبا ضمن تقدیر از تلاش‌های محمود کمانی برای ریل‌گذاری خوب صورت گرفته در جهت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران خاطرنشان کرد: در قالب برنامه هفتم توسعه و با همکاری دولت، مردم و اعضای ساتبا تلاش خواهیم کرد به نتیجه برسیم.

وی تاکید کرد: باید بین توسعه تجدیدپذیر و بهینه‌سازی مصرف انرژی توازن بیشتری برقرار شود و البته منابع خوبی برای این موضوع پیش بینی شده تا حوزه بهینه‌سازی مصرف انرژی به سرعت شکل گیرد.

تسریع درتعمیرات نیروگاهی و تکمیل ذخایر سوخت برای تأمین برق زمستان

عباس علی‌آبادی وزیر نیرو، با تاکید بر ضرورت همگرایی و هم‌افزایی تمامی شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نیرو برای توفیق در پیشبرد اهداف صنعت برق گفت: برنامه‌ریزی برای عبور از زمستان جاری و تابستان آینده و انجام به موقع تعمیرات نیروگاهی و طرح‌های انتقال و توزیع برق در اولویت برنامه‌های وزارت نیرو قرار دارد.

وی با تاکید بر ضرورت نگهداری، بهبود و بهره‌برداری از تأسیسات موجود شامل نیروگاه‌ها، پستها، خطوط انتقال و شبکه توزیع برق، خاطرنشان کرد: با بهره‌برداری صحیح از تأسیسات موجود که نسبت به توسعه واحدهای جدید، زمان و هزینه کمتری نیاز دارد، می‌توان بخشی از مشکلات صنعت برق را حل کرد.

ناترازی‌ها صنعت پتروشیمی را محدودتر کرده است

فریبرز کریمایی قائم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی تنها به دلیل مزیت‌هایی که در آن نهفته در سال‌های اخیر بسیاری از موارد آن بالفعل نشده است، گفت: این مزیت‌ها در سنوات گذشته رشد محسوسی داشته که قابلیت دفاع دارد زیرا منابع و ذخایر هیدروکربوری گاز را در اختیار داشته است.

وی ادامه داد: برای توسعه زنجیره ارزش محصولات یکی از مواردی که باید به آن توجه کرد فضای کسب و کار است زیرا شاهدیم که می‌گویند چرا پتروشیمی‌ها در توسعه زنجیره ارزش ورود پیدا نکرده‌اند. این سوال به لحاظ اقتصادی اشتباه است زیرا فضای کسب و کار باید به گونه‌ای رقم بخورد که این شرایط به صورت خودکار اتفاق بیفتد.

کریمایی اضافه کرد: نبود شرایط و فضای مناسب کسب و کار در کشور، محدودیت‌های تحریمی و ناترازی‌هایی که با آن مواجه هستیم همه صنایع و به ویژه صنعت پتروشیمی را محدودتر کرده است، بنابراین برای زنجیره ارزش به آسیب‌شناسی جدی نیاز داریم.

واردات گاز از ترکمنستان نیاز به زمان‌بندی دارد

سعید توکلی مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در جمع خبرنگاران در رابطه با تأمین گاز مورد نیاز در زمستان و میزان ناترازی گاز گفت: میزان ناترازی گاز اکنون روزانه حداقل به ۲۶۰ میلیون مترمکعب می‌رسد، البته این موضوع دلیل بر این نیست که وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران کار خود را به خوبی انجام ندهند و برای تأمین گاز در زمستان تدابیری در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا قرارداد گازی با ترکمنستان و روسیه منعقد شده است، خاطر نشان کرد: اجرای قرارداد گازی ایران و ترکمنستان نیاز به زمان‌بندی دارد و تاکنون اقدام‌هایی انجام شده است. همچنین امضای تفاهم‌نامه گازی با روسیه هم بسیار مطلوب است، امیدوارم این توافق‌نامه به‌زودی به نتایج عملیاتی برسد.

واردات گاز از ترکمنستان نیاز به زمان‌بندی دارد، افزایش ۶ درصدی ورودی سدها، تولید بنزین با اکتان پایین به دلیل جبران ناترازی، تولید نفت در سپهر و جفیر به ۵۵ هزار بشکه در روز می‌رسد و قطع برق مشترکان بالای ۲.۵ برابر الگو در اولویت از مهمترین اخبار اب و انرژی در هفته جاری بودند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.